Pumpkin Spice Latte
Jesień to czas rozgrzewających kaw, herbat i wszystkiego co pachnie korzennymi przyprawami. Możemy kupić pierwsze dynie w sklepach, które warto wykorzystać do stworzenia Pumpkin Spice Latte. Jeśli nie macie Starbucks w swoim mieście, to jest to idealne rozwiązanie.
Składniki
ćwierć małej dyni (średnica ok. 12cm)
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
100 ml wody
1/3 szkl. mleka słodzonego skondensowanego
Wykonanie:
Dynię kroimy na kawałki i pieczemy w 200C do miękkości. Upieczoną dynię studzimy i oddzielamy miąższ od skórki. Miąższ miksujemy na gładką masę, jeżeli jest za suchy dolewamy trochę wody. Przecieramy przez sitko.
W garnku zagotowujemy wodę z przyprawami, później gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 min. Odstawiamy na 15 min do lekkiego przestudzenia. Przelać przez sitko, tak by powstał nam klarowny syrop, jeżeli jest za gęsty, dolać trochę przegotowanej wody. Do syropu dodać mleko skondensowane, dokładnie wymieszać i dodać 4 duże łyżki puree z dyni. Wymieszać.
***Aby przygotować Pumpkin Spice Latte potrzebujemy podwójnego esspresso lub 60ml mocnego naparu z kawy. Do kawy dodajemy 4 łyżeczki naszego dyniowego syropu i dopełniamy podgrzanym mlekiem. Jeżeli jesteśmy posiadaczami spieniacza do mleka to podgrzane mleko spieńmy i dopiero wlejmy do kubka z kawą.
Komentarze
Prześlij komentarz