Eklery z kremem kawowym


Światowe Dni Kawy 30/09 - 02/10. Świętuję i ja. Zaczynamy od ekler z kremem kawowym :)


Składniki na ciasto:

  • 45 ml wody
  • 45 ml mleka
  • 20 g masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jaja
  • szczypta soli

Składniki na krem:

350 ml mleka
3 dużych żółtek
50 g cukru
20 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
10 ml mocnej kawy

Polewa z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.


Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C z termoobiegiem lub 200 C bez termoobiegu.
W garnku zagotowujemy mleko, wodę, masło i szczyptę soli.
Mąki przesiewamy i łączymy razem. Wsypujemy do gotujących się składników i bardzo energicznie mieszamy, podgrzewając całość około pół minuty.
Ciasto przekładamy do miski, lekko studzimy i zaczynamy ucierać mikserem dodając po jednym jajku.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy z rękawa cukierniczego (lub dekoratora) ciasto. Możemy tworzyć podłużne lub okrągłe kształty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok 25 min. Ciasto powinno wyrosnąć i zarumienić się. Po upieczeniu studzimy.

Krem: W garnku zagotowujemy mleko z kawą. W mikserze ucieramy żółtka z cukrem na puszystą pianę, aż żółtka zbieleją. Dodajemy obie mąki cały czas miksując. Do masy dolewamy bardzo powoli wrzące mleko i cały czas ucieramy. Nie chcemy uzyskać jajecznicy.
Masę przelewamy z powrotem do garnka i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotować jeszcze około minutę.

Wystudzone ciastka przecinamy wzdłuż. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ciastko, przykrywamy drugą częścią.
Polewamy czekoladą.


Komentarze

Popularne posty