Eklery z kremem kawowym
Światowe Dni Kawy 30/09 - 02/10. Świętuję i ja. Zaczynamy od ekler z kremem kawowym :)
Składniki na ciasto:
- 45 ml wody
- 45 ml mleka
- 20 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 3 jaja
- szczypta soli
Składniki na krem:
350 ml mleka
3 dużych żółtek
50 g cukru
20 g mąki pszennej
20 g skrobi ziemniaczanej
10 ml mocnej kawy
Polewa z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C z termoobiegiem lub 200 C bez termoobiegu.
W garnku zagotowujemy mleko, wodę, masło i szczyptę soli.
Mąki przesiewamy i łączymy razem. Wsypujemy do gotujących się składników i bardzo energicznie mieszamy, podgrzewając całość około pół minuty.
Ciasto przekładamy do miski, lekko studzimy i zaczynamy ucierać mikserem dodając po jednym jajku.
Ciasto przekładamy do miski, lekko studzimy i zaczynamy ucierać mikserem dodając po jednym jajku.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy z rękawa cukierniczego (lub dekoratora) ciasto. Możemy tworzyć podłużne lub okrągłe kształty. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok 25 min. Ciasto powinno wyrosnąć i zarumienić się. Po upieczeniu studzimy.
Krem: W garnku zagotowujemy mleko z kawą. W mikserze ucieramy żółtka z cukrem na puszystą pianę, aż żółtka zbieleją. Dodajemy obie mąki cały czas miksując. Do masy dolewamy bardzo powoli wrzące mleko i cały czas ucieramy. Nie chcemy uzyskać jajecznicy.
Masę przelewamy z powrotem do garnka i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotować jeszcze około minutę.
Masę przelewamy z powrotem do garnka i mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotować jeszcze około minutę.
Wystudzone ciastka przecinamy wzdłuż. Krem nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ciastko, przykrywamy drugą częścią.
Polewamy czekoladą.
Polewamy czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz