Mazurki

Wielkanoc już za chwilę, a u mnie na blogu w tym temacie pustki ;/
Nadrabiam więc wrzucając kombo mazurków :)

Ciasto podstawowe (na jednego mazurka)
350 g mąki
100 g cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 żółtka
200 g masła

Wszystkie składniki wyrabiamy razem i odstawiamy do lodówki na 20 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C z termoobiegiem piekarnika. Pieczemy ok 20 min. Studzimy.

Masa I (mazurek z czekoladą i amaretto)
150 g słodkiej śmietanki 30%
150 g gorzkiej czekolady w małych kawałkach lub groszkach
30 ml amaretto
płatki migdałów do dekoracji


Śmietankę podgrzewamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Masa powinna stać się jednolita. Gdy lekko przestygnie dodajemy amaretto i mieszamy. Wykładamy na spód mazurka posypujemy płatkami migdałów. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Masa II (mazurek z kajmakiem i bakaliami)
puszka kajmaku
dowolne bakalie, u mnie: płatki migdałów, skórka pomarańczowa, żurawina



Puszkę kajmaku podgrzewam w wodzie w garnuszku aby konsystencja stała się bardziej płynna. Smaruję kajmakiem spód mazurka. Dowolnie dekoruję bakaliami.

Masa III (mazurek z konfiturą pomarańczową)
4 pomarańcze
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
biała czekolada do dekoracji
płatki migdałów do dekoracji


Pomarańcze obieram ze skórki i pozbywam się albedo (białe skórki). Kroję w małą kostkę i gotuję w garnuszku razem z cukrem. Gotuję do momentu odparowania nadmiernej ilości soku, jednak tak aby widać było kawałki pomarańczy. Dosypuję skrobię i energicznie mieszam (radzę smakować, bo może się okazać dla was zbyt słodkie). Wykładam na spód mazurka. Dekoruję roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i płatkami migdałów.

Masa IV (mazurek z masą marcepanową)
6 białek
300 g migdałów pozbawionych skórek
1/2 szkl.cukru pudru
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków


Migdały mielimy na drobną mąkę, dodajemy cukier puder, 3 białka. Blendujemy razem na gładką masę.
Pozostałe 3 białka ubijamy na sztywną pianę. W połowie ubijania zaczynamy dodawać drobny cukier.
Masę migdałową łączymy delikatnie z pianą z białek. Wykładamy na spód mazurka i zapiekamy przez ok. 40 min w temp. 140 C z termoobiegiem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Hamburgerowe muffinki

Bezglutenowe ciasto waniliowe