Mannik

                                       Ciasto z kaszy? Jasne, że tak! A jakie pyszne! :)
Przepis pochodzi z Białorusi


Składniki:
Ciasto:
3 jaja
1 szkl kaszy manny
1,5 szkl śmietany (temp. pokojowa)
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
1 szkl mąki pszennej
1 łyzeczka proszku do pieczenia

Czekolada:
45 ml wody (3 łyżki)
36 g cukru pudru (3 łyżki)
24 g kakao (3 łyżki)
100 g masła


Wykonanie:
Ciasto: Jajka ukręcamy mikserem z kaszą manną i szczyptą soli, cała masa musi zbieleć. Dodajemy cukier i dalej dokładnie miksujemy. 
Śmietanę dolewamy powoli cały czas miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów dokładnie miksujemy. 
Pieczemy w 160 st z termoobiegiem przez ok 1h, do suchego patyczka.

Czekolada: 
Do malego garnka wlewamy wodę z cukrem. Rozpuszczamy. Dodajemy pokrojoną w margarynę (małe kawałki szybciej się roztopią) i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Gdy masło całkowicie się roztopi wyłączamy gaz i dodajemy kakao (możemy je przesiać). Energicznie mieszamy by nasza polewa stała się gładka. 
*Możemy do polewy czekoladowej dodać łyżeczkę śmietany (temp pokojowa) nada to jej połysk.

*Czekoladę możemy zastąpić konfiturą, musem owocowym lub podawać ciasto ze świeżymi owocami i cukrem pudrem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Wege Makowiec

Hamburgerowe muffinki