Kruche ciasto z wiśniami pod kruszonką

W zimowe dni idealne do herbaty, gorącego mleka lub kakao :)

Składniki:
200 g miękkiego masła
20 g cukru
6 żółtek
420 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
wiśnie (mogą być z kompotu lub mrożone oby bez pestek) ilość wg uznania.
mąka ziemniaczana do obtoczenia wiśni
1/2 szkl. cukru

Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki


Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy po łyżce mąki i proszek do pieczenia, nie przestajemy miksować. Powinniśmy uzyskać jednolitą i bardzo zwartą masę. 
Ciasto wykładamy na blaszce wyłożonej papierem (u mnie tortownica ok. 27 cm średnicy). Dociskamy dłonią aby było ładnie ułożone, wykładam też brzegi. 
Na cieście układamy wiśnie obtoczone w mące ziemniaczanej. posypujemy cynamonem i cukrem.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem i posypujemy ciasto.

Wstawiamy do rozgrzanego do 180°C z termoobiegiem piekarnika na 20 min. Zmniejszamy temperaturę do 160°C z termoobiegiem i pieczemy przez kolejne 35 minut.

Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Mniam!

Komentarze

  1. Takie ciasta to ja uwielbiam. Bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dwa razy nie trzeba mnie zachęcać do takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Wege Makowiec

Hamburgerowe muffinki