Wege Makowiec

Makowiec kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia, najbardziej uwielbiam ten babciny (a druga babcia robi pyszne miodowniki) :)
Dziś czas na makowiec dla tych, którzy zdecydowali odstawić się produkty odzwierzęce.
Polecam spróbować, bo wyszedł naprawdę dobry :)

Składniki
Ciasto:
0,5 kg mąki
1 op. suchych drożdży
250 ml ciepłego mleka roślinnego (użyłam sojowego)
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki oleju roślinnego

Masa makowa:
0,5 kg maku
1 szkl. syropu klonowego/syropu z agawy
1/2 szklanki rodzynek lub innych bakalii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki kaszy manny
kilka kropli olejku migdałowego
starta skórka pomarańczy
4 łyżki mleka sojowego

Wykonanie:
Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto. Warto pamiętać, że im dłużej wyrabiane ciasto drożdżowe tym lepiej. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h pod ściereczką w ciepłym miejscu. 

Mak zalewamy wrzątkiem, aż zakryje całość ponad 2 centymetry i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli woda zostanie wsiąknięta uzupełniamy. Odsączamy z nadmiaru wody. Mielimy 3 razy.
Zalewamy rodzynki wrzątkiem. Odsączamy.
Do zmielonego maku dodajemy odsączone rodzynki i resztę składników. Mieszamy.

Ciasto dzielimy na pół. Każde wałkujemy na kształt prostokąta. Na cieście rozprowadzamy masę makową i zawijamy. To samo robimy z pozostałym ciastem i masą makową.
Każdy z nich smarujemy mlekiem roślinnym po wierzchu.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp. 170’C / 155 C z termoobiegiem przez około 45 min aż makowiec będzie złoty z wierzchu. Polewamy lukrem i posypujemy bakaliami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Hamburgerowe muffinki