Sernik miliona kalorii - snickersowy

Jesienna chandra? Nie czas na takie rzeczy! Koniecznie zróbcie ciasto miliona kalorii! Sernik Snickersowy czeka! Pyszotaaa!

Ciasto kruche:
200 g mąki
110 g zimnego masła
2 żółtka
35 g cukru
2 pełne łyżki kakao

Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jaj
1/2 puszki kajmaku
1/2 szkl. cukru (może trochę więcej)

Dekoracja:
1/2 puszki kajmaku
1/2 szkl. cukru trzcinowego (może być też biały)
200 g orzeszków ziemnych niesolonych
2 łyżki wody
1/4 szkl. słodkiej śmietanki 30%
1/2 tabliczki czekolady
1 pełna łyżka masła


Wykonanie
Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy. Wykładamy do formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 20 min w temp. 160 C z termoobiegiem lub 180 C bez termoobiegu.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.

Masa serowa:
Ser rozkręcamy mikserem. Dodajemy kajmak i cukier. Miksujemy. Wbijamy jaja i wsypujemy mąkę i znów miksujemy.
Masę wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika, w którym umieszczamy dodatkowo formę z wodą. Pieczemy na początek 170 C - 15 min, później 1h 30 min w 100 C. 

Dekoracja:
Gdy sernik wystygnie smarujemy go kajmakiem. 
Na patelni karmelizujemy cukier z dodatkiem wody. Gdy cukier się rozpuści, wyłączamy gaz, wlewamy śmietankę i mieszamy. Wrzucamy orzeszki i mieszamy z karmelem. Lekko przestudzamy i wykładamy na sernik.
Czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią sernik. I gotowe!


Komentarze

  1. Mmm, ale słodycz! Poproszę kawałek :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Hamburgerowe muffinki

Bezglutenowe ciasto waniliowe