Szkockie ciasteczka owsiane

Podobno w surowych warunkach klimatycznych Szkocji owies najlepiej się przyjmuje. Stąd też Szkoci wykorzystują owiec dość często w swoich potrawach i deserach. Polecam wypróbowanie szkockich ciasteczek owsianych, które idealnie komponują się z konfiturą lub serem.

Składniki:
1 1/4 szkl. (125g) płatków owsianych + do podsypywania
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody/proszku do pieczenia
2 łyżki (25g) smalcu
2-3 łyżki wrzątku


Wykonanie:
Płatki owsiane mielimy - im bardziej zmielone tym kruchsze będą ciastka. Mieszamy razem z solą i sodą. W rondlu roztapiamy smalec i dolewamy go do płatków. Dolewamy wrzątek i wyrabiamy ciasto.
Czas na wałkowanie. Blat podsypujemy płatkami owsianymi i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm. Wycinamy kółka. Robimy tak aż zużyjemy całe ciasto.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 160 C z termoobiegiem lub 180 C bez termoobiegu przez około 20 min aż zrobią się chrupkie. 


Komentarze

Popularne posty