Kilimandżaro

Ciasto Kilimandżaro, znane od dawna przeważnie jako ciasto z proszku. 
Dziś podzielę się z Wami przepisem na Kilimandżaro ale domowego wykonania. 
Szybkie, proste i efektowne.

Składniki
Ciasto:
3 jajka
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. wody 
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:
150 ml syropu z brzoskwiń (odlany z puszki)
400 g śmietanki 30%
żelatyna do deserów

Dodatkowo:
brzoskwinie z puszki
cukier puder


Wykonanie
Ciasto:
Mąkę, wodę, olej, proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli i kakao miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy jajka zwiększając moc na najwyższe obroty. Masa powinna lekko zblaknąć i nabrać objętości.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia formy. 
Pieczemy ok. 25 min w 160 C. Sprawdzamy patyczkiem.
Studzimy.
Odwracamy spodem do góry i odcinamy placek grubości ok. 1cm.
Odcięty placek dzielimy na 8 lub 16 części (trójkącików).

*1 połówkę brzoskwini odkładamy do dekoracji. Resztę brzoskwiń kroimy w kostkę. 

Masa:
Żelatynę przygotowujemy wg zaleceń na opakowaniu. Miksujemy razem z syropem z brzoskwiń.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy syrop z żelatyną i miksujemy. Wrzucamy pokrojone brzoskwinie i mieszamy.
Wykładamy na ciasto, które nie jest pocięte. Formujemy górkę.

Na wierzchu układamy trójkąty tak jak widać na zdjęciu.
Dekorujemy brzoskwinią wedle uznania i posypujemy cukrem pudrem.



Komentarze

Popularne posty