Sernik "Inaczej"


Nie wiem skąd nazwa Sernik "Inaczej" ale ten sernik dzięki przełożeniu dżemem staje się bardziej orzeźwiający i chce się sięgać po więcej i więcej :)

Składniki
Ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 kostka margaryny
4 żółtka (białek nie wyrzucamy)
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu


Masa serowa:
1/2 kg białego sera zmielonego 2x
1 budyń
3/4 szkl. cukru
4 żółtka (białka zostawiamy)
1/2 szkl. oleju



Wykonanie:
Ciasto zagnieść i podzielić na 3 równe części:1-wszą jasną wyłożyć na blachę (można skubać)2-ga ciemna-dodać dwie łyżeczki kakao i zagnieść (mocno schłodzić w lodówce)3-cia jasna (mocno schłodzić w lodówce)
Wyłożone wcześniej na blachę ciasto posmarować dżemem śliwkowym lub wiśniowym. Na to zetrzeć na tarce jarzynowej schłodzone ciemne ciasto. Na ciemne ciasto wyłożyć masę serową.
Masa serowa:

Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.


Z 7 białek (jedno zostaje, bo mamy ich 8) i 7 łyżek cukru ubić sztywną pianę. Do piany dodać wiśniowy kisiel. Wymieszać mikserem. 
Białko, które zostaje roztrzepać i posmarować nim masę serową. Na to wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć 3, jasną część ciasta.

Piec w temp. 150 (z termoobiegiem) przez 1 godz. 15 min. by się ładnie zarumieniło.


*Rozmiar blachy: 36x25

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Hamburgerowe muffinki

Bezglutenowe ciasto waniliowe