Szarlotka / Apple cake

Szarlotka i jej kolejna odsłona!

Składniki:
2 jaja
200 g mąki pszennej
175 g miękkiego masła/ margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru kryształu
3 łyżeczki cynamonu
12 ćwiartek małych z jabłka ze skórką
200 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę polane sokiem z cytryny
cukier puder do posypania





Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy pojedynczo i powoli jajka cały czas miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon mieszamy razem i dodajemy po łyżce mąki bez zaprzestania miksowania. 
3/4 ciasta wykładamy do formy o średnicy 18 cm, wysypujemy jabłka pokrojone w kostkę i przykrywamy resztą ciasta.
Ćwiartki nacinamy, tworząc wachlarzyki, od wypukłej strony, układamy na cieście i lekko dociskamy.


Pieczemy w 170 C z termoobiegiem, przez około 50- 60 min.
Po upieczeniu ostudzamy i posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Wege Makowiec

Hamburgerowe muffinki