Cytrynowe muffinki

Te muffinki zawsze się udają. A jak pięknie wyrastają! :)

Składniki:
Ciasto:
125 g margaryny/masła
1/2 szkl. cukru
starta skórka z 1 cytryny
2 jajka
1 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
125 g margaryny temp. pokojowa
1,25 szkl. mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 łyżki cukru
aromat cytrynowy 

Dodatkowo:
barwniki spożywcze



Wykonanie:
Ciasto: 
Margarynę/masło ucieramy z cukrem aż stanie się białe i puszyste. Następnie dodajemy skórkę z cytryny oraz jajka i dalej miksujemy.  Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy. Miksujemy. 
Gotowe ciasto przekładamy do papilotek/foremek i pieczemy ok. 20 minut "do suchego patyczka" w temp. 180 °C. 
Odstawiamy do wystudzenia.

Krem budyniowy: 
W garnku zagotowujemy 1 szkl. mleka z cukrem a w pozostałej 1/4 szkl. rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotujemy budyń i schładzamy do temp. pokojowej.
Margarynę ucieramy do białości. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy budyń oraz kilka kropel aromatu cytrynowego. 
 
Masę dzielimy na kilka części, wedle upodobań i zabarwiamy krem barwnikiem spożywczym. Możemy też dekorować muffinki białym kremem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Hamburgerowe muffinki

Bezglutenowe ciasto waniliowe