Pumpkin cookies

Dalsze wariacje na temat dyni i Halloween :)

Składniki:
260 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
2 duże jajka
100-150 g cukru
120 ml oleju
215 g puree z dyni
zapach waniliowy


*imbir i goździki możemy zamienić na 1 łyżeczkę przyprawy do piernika



Wykonanie:
W jednej misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, oprócz cukru. W drugiej ubijamy jajka z cukrem. Dodajemy resztę mokrych składników. Delikatnie mieszamy i dodajemy suche składniki.

Formujemy (najlepiej łyżką do lodów) małe kulki o średnicy ok. 3,5 cm. Układamy w odstępie ok 5 cm od siebie.
Pieczemy w temp. 165 stopni C przez ok. 15-18 min. Sprawdzamy wykałaczką czy są suche w środku.

*Możemy ozdobić lukrem lub kremem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Hamburgerowe muffinki

Bezglutenowe ciasto waniliowe