Rodzynkowiec

Lubicie czekoladę? A może mocno nasączone alkoholem owoce? Jeżeli jednak kochacie obie rzeczy to koniecznie musicie zrobić te ciasto! :)


Składniki:

Biszkopt:
5 jaj

1/2 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki bez 2 łyżek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

*40 dag rodzynek, rum, wódka (w takiej ilości by pokryły rodzynki)

Masa budyniowa:
2 1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru kryształu
2 budynie czekoladowe
1 kostka masła

Masa czekoladowa + rodzynki:
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
1/2 kostki masła 

*Dodatkowo: Dżem z czarnej porzeczki lub inny kwaśny.




Wykonanie:
Upiec ciemny biszkopt z 5 jajek i przekroić na 2 placki.
Rodzynki moczyć przez całą noc w rumie wymieszanym z wódką (pół na pół) lub samym rumie. Na drugi dzień rodzynki odsączyć. Alkohol zachować.

Masa budyniowa:
Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po łyżce przestudzony budyń

Masa czekoladowa:
Masło ogrzać i rozpuścić w nim czekoladę mleczną i gorzką. Dodać rodzynki i część alkoholu w którym moczyły się rodzynki (ilość wg uznania, ale nie za dużo, bo czekolada może nie zastygnąć od alkoholu)

Jedną część biszkoptu nasączyć pozostałym alkoholem, który troszkę trzeba rozcieńczyć z wodą jeżeli jest za mocny. Posmarować dżemem.
Przełożyć połową masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i nasączyć alkoholem. Nałożyć drugą część masy budyniowej.
Po przestudzeniu wyłożyć masę z rodzynkami na masę budyniową.

Jeżeli zostanie alkohol to można go przechować.




Tylko proszę po tym ciachu nie wsiadać za kierownicę :)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wege Makowiec

Hamburgerowe muffinki