Marchewkowa Baba


To już ostatnia chwila na świąteczne wypieki. Jeżeli ktoś nie zrobił jeszcze Wielkanocnej Baby to zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)


Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej
4 jajka
½ szkl. cukru

¼ szkl. oleju


2 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach


1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia
3  łyżki drobno mielonych migdałów lub pistacji
kandyzowana skórka pomarańczowa

lukier:
cukier puder
 drobina kwasku cytrynowego
słodka śmietanka 30%


Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na pianę. Cały czas miksując dolewać powoli olej. 
Dodać marchew, migdały, skórkę, proszek, cynamon i mąkę. Dokładnie i delikatnie
wymieszać. Ciasto wylać na blachę.
Piec przez ok. 30-50 min w 175 st z term. Sprawdzać patyczkiem.
Wyjąć babkę z formy i wystudzić.

Lukier: Cukier puder, kwasek i śmietankę połączyć razem w proporcjach takich, by powstała dość gęsta masa. Udekorować babkę.







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Wege Makowiec

Hamburgerowe muffinki