Tarta jabłkowa z budyniem na zimno

Pierwszy raz robiłam tę tartę bez przepisu. Użyłam składników, które akurat miałam pod ręką. Wyszła całkiem niezła. :) I jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki:
Biszkopt:

4 jaja

3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej (płaska)
2 łyżeczki przyprawy do piernika

1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa jabłkowa:

1 kg obranych jabłek

2 łyżki żelatyny (suchej)
1/2 szkl. cukru


Na wierzch budyń śmietankowy lub waniliowy.


Wykonanie:
Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy przesiane mąki, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
Pieczemy w prodiżu lub tortownicy (o podobnej wielkości), temp 180 st przez ok 30-35 min.

Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa placki i wykładamy formę do tarty, brzegi także.
Jabłka: Obrane jabłka bez gniazd nasiennych kroimy w dużą kostkę. Smażymy w garnku razem z cukrem. Do gotujących się jabłek dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Gorące wykładamy na biszkopt.

Budyń gotujemy według przepisu i gorący wylewamy na jabłka.

Tartę odstawiamy do wystygnięcia. Możemy także zapiec ja z góry.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Hamburgerowe muffinki

Bezglutenowe ciasto waniliowe