Ciasteczka Lekko Kakaowe z Białą Czekoladą

Zapach ciasteczek, cytrusów, migdałów i czekolady już niebawem będzie unosił się w każdym domu.Świąteczne wypieki to rzecz, do której z wzdycham co roku. Mam nadzieję, że Wy także. :) Bo przecież co może zastąpić makowiec, serniki, pierniki i inne ciasteczka w te szczególne, świąteczne dni...nie ma takiej rzeczy. 

Dzielę się z Wami przepisem na CIASTECZKA LEKKO KAKAOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu. :)


Składniki:
125 g miękkiego masła

1/2 szkl. cukru
1 jajko (roztrzepane)
1,5 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g posiekanej białej czekolady
2 płaskie łyżki kakao


Wykonanie:
Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Stopniowo i powoli dodawać jajko. Cały czas ucierać.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Dokładnie wymieszać.
Dorzucić czekoladę, wymieszać.
Wykładać na blachę łyżeczką w miarę gładkie kuleczki ciasta. Zachować 5-6 cm odstępy
Piec w temperaturze 190 stopni C przez 10-12 minut albo do chwili, gdy ciasteczka uzyskają złocistą barwę.
Przełożyć na kratkę do wystygnięcia.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Wege Makowiec

Hamburgerowe muffinki