Tort Prezydenta



A może tort? :) Proponuję taki z ananasem i kremem straciatella. Kto się skusi?
Ananasa można zamienić np. na brzoskwinię. Tort wyjdzie równie pyszny! :D


 TORT PREZYDENTA:


Składniki:

Biszkopt:
5 jaj

1 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
3 jaja
25 dag cukru
2 kostki margaryny
sok z cytryny
1 kieliszek spirytusu
kilka kropel dowolnego olejku

Dodatkowo:
1 puszka ananasów lub brzoskwiń
1 czekolada deserowa
słoiczek kwaśnego dżemu (np. mirabelkowy)




Wykonanie:
Biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem aż masa będzie puszysta, gęsta i bardzo jasna. 
Mąkę przesiewamy przez sitko, razem z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie i dokładnie łyżką.
Wylewamy do  formy. Pieczemy w 160 C z termoobiegiem lub w 180 C  bez termoobiegu przez 30-40 min.
W trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek, bo biszkopt opadnie. Niech stygnie w piekarniku.

Krem:
Jaja ubić na parze z cukrem, potem zdjąć i ubijać dalej by się schłodziły (w trakcie ubijania uważać żeby się nie zważyły).
W innej misce bardzo dobrze rozkręcić margarynę i dodawać po 1 łyżce kremu z jajek, cały czas ucierać.
Dodać olejek, sok i spirytus. Wymieszać.
Krem podzielić na pół lub jeżeli widzimy, że mamy go za dużo jak na nasz placek to możemy podzielić na 3 części.

Ananasy odsączyć i dobrze odcisnąć z soku. Pokroić w kostkę. Sok zostawić.
Czekoladę pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce.
Z jedną częścią kremu wymieszać ananasy, z drugą czekoladę.

Sok z ananasów rozcieńczyć z wodą i spirytusem lub likierem owocowym.

Pierwszą część biszkoptu nasączamy. I smarujemy dżemem. Wykładamy masę z ananasem. Kładziemy drugą część biszkoptu, nasączamy, smarujemy ostrożnie dżemem. Wykładamy masę z czekoladą. Przykrywamy ostatnim plackiem. Lekko nasączamy.
Jeżeli zostawiliśmy sobie trochę kremu to smarujemy nim tort dookoła a jeżeli nie to robimy kolejny krem i ozdabiamy dalej.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Hamburgerowe muffinki

Bezglutenowe ciasto waniliowe