Pierś kurczaka z serem feta i oliwkami

Danie w sam raz na świąteczny obiad. Ładnie się prezentuje i robi wrażenie. 

Kolorowe dania pobudzają nasz apatyt i poprawiają nastrój :)


Jako ciekawostkę załączam notkę o kolorach jedzenia, może kogoś zainteresuje. Oto niektóre z nich:
  • czerwony – potrawy w tym kolorze jak np.: pomidory, papryka, wzmagają apetyt, a także mają moc uzdrawiającą.
  • żółty – pomaga logicznie myśleć, neutralizuje również napięcie i stres. Potrawy w żółtym kolorze poprawiają trawienie, a także uwalniają organizm z toksyn.
  • pomarańczowy - wpływa pozytywnie na nasz nastrój, rozwesela i dodaje siły. Poprawia także sprawność układu trawiennego. Dodatkowo potrawy w tym kolorze kojarzą się nam z egzotyką, słońcem i z przyjemnościami, a więc nastrajają optymistycznie.
  • zielony – to kolor harmonii. Kojarzy się z przyrodą, z budzącym się życiem i nową energią. Potrawy w tym kolorze dodają nam sił witalnych. Zielone warzywa wzmacniają wzrok oraz chronią przed nowotworami.
  • fioletowy – wpływa dobrze na nasz nastrój i na wyciszenie targających nami emocji. Jednak zbyt duże nasycenie tego koloru może nas przygnębić. Jedzenie w tym kolorze, poza tym że jest bardzo zdrowe, oddziałuje na nas pozytywnie i kieruje nasze myśli na właściwe tory


Myślę, że danie warte jest wypróbowania!

PIERŚ KURCZAKA FASZEROWANA SEREM FETA I OLIWKAMI

-2 piersi z kurczaka



Na marynatę:
przyprawa do kurczaka
4 ząbki czosnku

łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju


Na farsz:
1/3 kostki sera feta
ok. 10-15 sztuk oliwek
posiekany koperek
2 ząbki czosnku

Dodatkowo:
1-2 łyżki masła do smażenia (najlepiej masło z oliwą)



Wykonanie:

Kurczak: Każdą pierś kurczaka nacinamy tak by powstała kieszonka.

Marynata: Mieszamy oliwę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę (tyle by nie było za słone).
Piersi z kurczaka dokładnie smarujemy marynatą z wierzchu i w środku. Odstawiamy.

Farsz:
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy posiekany koperek, pokrojone oliwki oraz 1/3 kostki sera feta. Dokładnie mieszamy.

Piersi z kurczaka nadziewamy farszem i "zamykamy" wykałaczką.
Smażymy na maśle (ew dodajemy oliwę by masło się nie przypalilo) na małym ogniu pod przykryciem. Możemy podlać go małą ilością wody ok. 1/3 szkl. wtedy będzie się trochę dusił. Gdy stwierdzimy, że jest już usmażony z jednej strony obracamy. Smażymy dalej. 
Gdy będzie już gotowy delikatnie układamy na talerz, wyciągamy ostrożnie wykałaczkę i podajemy.
Możemy go serwować z ziemniakami albo z samą sałatką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Wege Makowiec

Hamburgerowe muffinki