Szarlotka Korzenna

I oto jest pierwszy przepis! :) 
Szarlotko o szarlotko! Jakże męczące było siedzenie w akademiku i odliczanie do powrotu do domu na weekend! Nie tylko dlatego, że "nie ma to jak w domu" ale także dlatego, że w akademiku nie ma piekarnika! Skandal! :p A szarlotka nękała mnie już drugi tydzień! Ktoś pewnie powiedziałby: "można sobie kupić szarlotkę w cukierni" ale ja mówię, że to nie to samo. Szarlotka z cukierni nigdy nie równa się domowej szarlotce. 
Postanowiłam jednak poeksperymentować z tą szarlotką i tak powstała:
SZARLOTKA NA KORZENNYM BISZKOPCIE Z KISIELEM. Zamieszczam przepis i życzę smacznego! :)


Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki przyprawy korzennej

Jabłka:

1 kg jabłek (obranych i pozbawionych gniazd nasiennych)
2 kisiele (najlepiej jabłkowe ale mogą być cytrynowe)
200 ml wody zimnej
2 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody
2 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku



Wykonanie:
Biszkopt:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną pianę. Dodajemy przesiane mąki, proszek i przyprawę korzenną. Bardzo delikatnie mieszamy.
Wylewamy do formy (tortownica kwadratowa lub okrągła- śr. 21cm).
Pieczemy w 180 st C przez 30-40 min.
Studzimy i przekrawamy na dwa placki.

Jabłka:

Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zagotowujemy w garnku (trochę gotujemy).
Kisiel rozpuszczamy w zimnej wodzie i wlewamy do gotujących się jabłek. Energicznie mieszamy. Dodajemy cynamon, cukier i rozpuszczoną żelatynę. Bardzo dobrze mieszamy.

Jeden placek wkładamy na spód tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wykładamy na niego gorącą masę i przykrywamy drugim plackiem. Lekko dociskamy.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Posypujemy cukrem pudrem.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Wege Makowiec

Hamburgerowe muffinki