Dotyk Słońca

Mało słońca zimą...więc może należy go trochę wprowadzić :) Proponuję ciacho DOTYK SŁOŃCA :D

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek
15 dag cukru
15 dag mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa budyniowa:

2 szkl. mleka
2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
1 kostka masła/margaryny

Masa jabłkowa:

4-5 jabłek
2 galaretki pomarańczowe
1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

1/2 opakowanie wiórków kokosowych
2,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła




Wykonanie:
Robimy biszkopt (według wskazówek zamieszczonych na stronie w notatkach). Rozmiar blachy ok. 33x36 cm.


Masa budyniowa:
Budyń i mąkę mieszamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Wlewamy budyń, chwilę gotujemy i studzimy.
Masło o temperaturze pokojowej rozcieramy mikserem, porcjami dodajemy budyń.


Masa jabłkowa: 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy sok.
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzątku. Gdy zaczną tężeć, dodajemy jabłka i mieszamy.


Na patelni roztapiamy masło. Wsypujemy cukier i wiórki i, mieszając, rumienimy na małym ogniu. Studzimy.
Na biszkopcie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Na to wykładamy masę jabłkową. Wkładamy do lodówki by stężała. Później wykładamy resztę masy budyniowej oraz posypujemy zrumienionymi wiórkami.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Wege Makowiec

Hamburgerowe muffinki