Klasyczne ciastka maślane

Koniecznie wypróbujcie ciastka z tego przepisu, bo są naprawdę niesamowicie smaczne zwłaszcza udekorowane lukrem. Om om om :)

Składniki na ciastka:
175 g miękkiego masła
2 jaja
150 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
400 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego lub ziarenek wanilii

Składniki na lukier królewski:
30 g białka (z jednego jajka powinniśmy tyle uzyskać)
148 g cukru pudru
1-2 krople soku z cytryny


Wykonanie ciastek:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka a na koniec wanilię. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. 
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok 1h. 
Gdy ciasto się schłodzi wyjmujemy i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy dowolne kształty. Układamy na wyłożonej papierem blasze.
Pieczemy w 175 st. C lub 155 st. C z termoobiegiem. Piec od 8 do 12 minut, do złotego koloru.

Lukier królewski:
Wszystkie składniki ucieramy mikserem na najniższych obrotach ok. 15 min. Gotowy przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciastka.
Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy cukier puder i miksujemy.
Do uzyskania kolorowych lukrów stosujemy barwniki spożywcze.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Rodzynkowiec

Wege Makowiec

Hamburgerowe muffinki