Jesienne muffinki z gruszkami i miodem

Banalne w wykonaniu. Cudownie pachnące gruszkami i cynamonem... Jesień, złota jesień. Przepyszne! KONIECZNIE SPRÓBUJCIE :)

Składniki:
250 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru brązowego + do posypania muffin przed pieczeniem
100 g miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 jaja
140 ml kwaśnej śmietany 12% (8 łyżek)
1/2 szkl. oleju (125 ml)
300 g gruszek - obrane i pokrojonych w kostkę (5x5mm)


Wykonanie:
Przygotować foremki/papilotki ok. 12-18 szt (zależy od ich wielkości).
W pierwszej misce wymieszać suche składniki, czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier brązowy.
W drugiej wymieszać składniki mokre: olej, jajka, śmietanę, miód. 
Połączyć sprawnie ze składnikami suchymi. Dodać pokrojone gruszki i wymieszać.
Ciasto nałożyć do foremek, do 3/4 wysokości. 
Każdą muffinkę (jeszcze surową) posypać cukrem.
Piec w temperaturze 180ºC z termoobiegiem lub 200ºC góra-dół, przez 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Kruche ciasto z wiśniami pod kruszonką

Bezglutenowe, wegańskie ciasto czekoladowo-bananowe / Gluten free, vegan chocolate banana cake

Rodzynkowiec